Hvad er ayurveda?

Ayurveda er en 5000 år gammel sundhedsvidenskabelig tilgang til at holde krop og sind i balance. Ayurveda betyder ”Livets videnskab”.

Ayurveda betragtes som alternativ behandling. I ayervedisk behandling findes tre forskellige elementer (doshaer). Pitta, vata og kapha. Pitta repræsenterer ild, som er forbundet med synet. Pittaer har ofte fart over feltet og er af almindelig bygning. Vata repræsetenrer rum og luft, som er forbundet med hørelse og følelser. Ofte meget tænkende mennesker og spinkel af bygning. Kapha repræsenterer vand og jord, som er forbundet med smags- og lugtesans. Lidt langsommere typer som ofte er kraftig i statur. Som udgangspunkt er man ikke kun en type og tilstedeværelsen af de forskellige doshaer hos den enkelte kan ændre sig gennem livet.

Ayerveda betrages som en måde at arbejde med dig selv på, som består af flere elementer, f. eks yoga, meditation og kost.

Hvordan foregår et ayurvedisk ophold?

Et ayurvedisk ophold er forskelligt alt efter hvilken klinik du besøger. Ayurveda praktiseres mest i Indien, Sri Lanka og Nepal.

Du vil blive tilset af en ayurvedisk læge ved ankomst, som undersøger dig for ubalancer i dine dosher. Dette gøres ved puls- og tungeaflæsning samt undersøgelse af kroppen herunder også blodtryk. Nogle af de ayurvediske læger er både uddannet i almen medicin og ayurvedisk medicin.

Efter undersøgelsen fastslår lægen hvor dine ubalancer er i kroppen, som mange gange har ført til fysiske og psykiske symptomer. For eksempel er jeg pitta, hvilket vil sige fart over feltet. Dertil kommer en vata ubalance, fordi jeg tænker for meget. Det fører til en stresset krop, der er træt og har lyst til forskellige fødevarer og stimulanser for at kompensere, som fører til ekstra kilo, dårlig mave og dårlig søvn.

Der vil ud fra ubalancerne blive lavet en behandlingsplan, som består af daglig massage af forskellig art, alt efter problematikker, måske en tur til fysioterapeut, yoga, meditation og ayurvedisk kost. Derefter en større udrensning for at få alle giftstoffer ud af kroppen. Du vil løbende blive tilset af lægen.

Et ayervedisk ophold på 14 dage, kunne typisk se således ud:

Dag 1-4: Du tilses af lægen, hvorpå der lægges en behandlingsplan. Du starter din udrensning, panchakarma, og får daglig massage ud fra dine ubalancer, får lov at lande og lade din krop og sind falde til ro.

Dag 4-10: Du afslutter udrensning, panchakarma, bliver tilset af den ayurvediske læge og fortsætter udrensning med daglige massager og veganerkost. I denne fase vil det også være en mulighed at blive tilset af en fysioterapeut, for at få tilset skavanker.

Dag 10-14: Du fortsætter daglig massage og lader kroppen tilpasse sig efter udrensningen. Du får ved sidste lægekonsultation en plan over, hvordan du holder krop og sind i balance efter hjemkomsten.

Du kan sagtens tage på et ayurvedisk ophold og kun få massage uden den store udrensning. Massagerne er udrensende i sig selv.

Jeg har hørt om forskellige ayurvediske ophold, hvor der både har været provokeret opkast, massører der går på en og meget lidt mad. Hos Dr. Rohit i Goa, er behandlingerne mere vestlig orienteret og kosten tilpasset, så du får god mad hver dag, lavet på ayurvediske principper.

Se video fra Dr. Rohits  nye resort her

Hvad får du ud af et ayurvedisk ophold? 

Jeg har selv oplevet at få langt mere energi, mental klarhed, mindre ondt i ryggen, tabt mig, sover bedre og er kommet af med en langvarig irriteret mave. Jeg får for hver gang jeg ser Dr. Rohit, en plan for hvor det er godt at sætte ind for at forblive i balance. Det er nemme og simple leveregler der fokuserer på det hele menneske.

Jeg har talt med folk der oplever stor følelsesmæssig forløsning, kommer sig ovenpå alvorlige sygdomme, kommer af med stress, føler sig løftet sjæleligt, holder sig yngre længere, kommer af med gigtsymptomer, dårlige knæ og rygge bliver bedre, får bedre søvn, taber sig markant og føler sig i det hele taget langt bedre tilpas, også efter hjemkomsten.

På min sidste rejse til Goa mødte jeg en kvinde, som efter en alvorlig ulykke, hvor de danske læger havde sået tvivl om hun ville komme til at gå igen, nu kunne løbe 3 kilometer, efter et ophold ved Dr. Rohit sidste år, og håbede på, efter dette års udrensning, at hun igen vil komme til at løbe 10 kilometer.

Ydermere hørte jeg om en dansker, som smed høreapparaterne efter 1, behandling. Det kan virkelig noget ayurveda.

Der er selvfølgelig, som med alt andet, ingen garanti for helbredelse af nogen art. Der er dog garanti for egenomsorg helt ind til marven, hvor du vil få det langt bedre både psykisk og fysisk.

Hvis du er interesseret i at høre mere om ayurvediske ophold læs her eller kontakt mig på mail camilla@indivias.dk, eller telefon 51888943, hverdage mellem 09.00-17.00.

Læs mere om rejserne her

Namaste