Sådan bør du detox i 2019

Jeg var i Indien for et par år siden på et ayurvedisk ophold, hvor jeg blev renset ud fra ende til anden. Jeg var bagefter som født på ny. Der gik dog ikke mere end 14 dage efter hjemkomst før denne følelse var væk igen. Som så mange andre, har jeg svært ved at holde mig på middelvejen, især i perioder med stress og træthed. Vi bliver bombarderet med en undertone af sundhed, kontrol, fitness med mere, men de færreste af os kan leve op til de standarder, der sættes i vores meget travle hverdag.

Som et naturligt udspring af det, har jeg interesseret mig for sundhed i mange år, især min egen. Jeg har prøvet mange ting af, herunder juicekure, suppekure, veganerudrens, leverudrens med mere.  Det har virket i øjeblikket, men ikke på den lange bane.

Virker detox og hvordan får jeg det integreret i hverdagen?

I forskningen er der delte meninger om detox og udrensning. Nogle forskere mener, at det ikke gør nogen forskel og er harmløst, andre mener, at det er decideret spild af tid og sågar kan være farligt. Forskerne er dog enige om, at en varieret kost med overvejende grønt er sundt.

Men en ting er at vide hvad der er sundt, noget andet er at få det integreret i en travl hverdag. Du kender sikkert de gode intentioner. Mange gange bliver vores sundhed grebet an fra et mentalt sted, hvor vi glemmer at tage højde for, hvordan vores krop og sind har det. Ligeledes lærte jeg i Indien, at hvad der er sundt for dig, er ikke nødvendigvis sundt for mig.

Hvorfor skal jeg detox?

Der kan være mange grunde til detox/udrensning. For mig har jeg godt kunne lide følelsen af at gøre noget godt for mig selv. Ydermere har jeg altid kæmpet med ekstra kilo, og har haft et håb om, at de ville forsvinde, jo mere jeg rensede ud. Det er jeg sikker på, at flere kan nikke genkendende til.

Detox er ikke kun udrensning og ydre sundhed

På et tidspunkt gik det op for mig, at i stedet for at gøre sundhed til noget ydre, hvor jeg skulle udrenses fra tid til anden, måtte jeg angribe sundhed på en ny måde, og jeg håber du kan finde inspiration til det samme.

  1. Kig dybt ind i dig selv. Mange af os hænger vores dårlige vaner op på ting vi har oplevet, stress eller andet. Det er meget mere subtilt end vi aner, og der skal detektivarbejde til for at nå til bunds. Vi er fyldt med dårlige undskyldninger og fralæggelse af ansvar. Få den hjælp der skal til, for at nå til bunds.
  2. Begynd at dyrke mindfulness eller meditation. Det kan hjælpe til at slippe vaner og gøre sindet mere roligt. Det bliver nemmere at gennemskue, hvornår du ryger af sporet.
  3. Rør dig med det du finder sjovt. Gå ture, hvis det er det du bedst kan lide, dans, dyrk yoga, rollespil eller andet, hvor du får brugt kroppen. Det udskiller gode hormoner.
  4. Vær sammen med fællesskaber, venner, familie, hvor du har det godt og får nogle gode snakke og grin.
  5. kropsbehandlinger, som en hjælp til at mærke dig selv og dine grænser.
  6. Udforsk hvad du allerede ved om din egen sundhed. Hvornår har du det godt? Er der bestemte vaner der giver dig energi? Hvad dræner, herunder også fødevarer. Skriv ned og observer dine vaner over tid, uden at dømme dig selv.

Når disse 6 ting får lov at arbejde i dig over en længere periode, vil du opdage, at der ikke er noget der binder dig til dårlige vaner ej heller mad, udover at du selvfølgelig skal have noget at spise for at overleve. Dine dårlige vaner vil med tiden aftage. Det lyder måske nemt, det er det ikke, men ændringen er vedvarende, når du gør dit forarbejde, og får lavet den nødvendige ”housekeeping”. Undervejs vil dine vaner ændre sig, og du vil begynde at mærke hvad din krop har brug for. Hvad gør kroppen godt og hvad gør den mindre godt. Du vil formentlig opleve, at du ikke længere stræber efter detox/udrensning, da du lever mere i overensstemmelse med dig selv og din krop på daglig basis.

Kan Indivias hjælpe? 

Har du brug for hjælp i processen starter jeg løbende meditations-/udviklingsgruppe op i Aarhus, hvor vi arbejder i dybden i et meditativt i fællesskab og inspirerer hinanden til en sundere livsstil.

Og har du brug for den helt store kickstart rejser vi til Indien til på et ayuervedisk ophold ved Dr. Rohit i starten af 2020. Det har været meget lærerigt for mig at være i Indien og få kikket på min sundhed fra et helt individuelt perspektiv.